فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله قاسم پور*، حیدر جودت، ابوذر ناصری صفحات 1-8

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین راهبردهای تنظیم هیجانی با شادکامی در دانش آموزان پسر بود. روش پژوهش  توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان شهر میاندوآب در سال تحصیلی 92-1391 بودند. نمونه آماری پژوهش شامل 200 دانش آموز پسر بود؛ که بصورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند، و  به مقیاس تنظیم هیجانی گراس و جان (با پایایی 57/0) و مقیاس کوتاه افسردگی- شادکامی جوزف و همکاران (با پایایی 69/0) پاسخ دادند. داده های پژوهش توسط روش های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین راهبرد فرونشانی با شادکامی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، فرونشانی می تواند تغییرات مربوط به شادکامی را به صورت منفی و معنادار پیش بینی کند . نتایج این بررسی نشان داد که از بین دو راهبرد ارزیابی مجدد و فرونشانی، راهبرد فرونشانی می تواند تغییرات مربوط به شادکامی را در دانش آموزان پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم هیجانی، شادکامی، فرونشانی، دانش آموزان
  • میترا لایقی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 9-21
    تحقیق حاضر با عنوان بررسی رابطه فرهنگ دانشگاهی با هویت دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات انجام گرفت. به این منظور یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی تدوین شد که رابطه بین سازگاری، انطباق پذیری، در گیر شدن در کار و رسالت که شاخصه های فرهنگ سازمانی می باشند را به عنوان متغییر مستقل با هویت دانشجویی به عنوان متغییر وابسته تشکیل دادند. به منظور گردآوری داده های لازم، پرسشنامه ای شامل 51 گویه (36 گویه مربوط به سنجش فرهنگ دانشگاهی و 14 گویه مربوط به هویت دانشجویی)  طراحی گردید. روایی پرسشنامه با نظر متخصصین و اساتید مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی، پرسشنامه بین تعداد 50 نفر از دانشجویان توزیع شد و با استفاده از نرم افزار spss ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ها محاسبه و مقدار آن 0.93 بدست آمد. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشکده های علوم تحقیقات تهران و نمونه بر گرفته از آن براساس جدول مورگان تعداد 378 نفر بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از توزیع پرسشنامه، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین فرهنگ دانشگاه و هویت دانشجو با ضریب همبستگی (0.368=r) در سطح (p=0/05) رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین با توجه به محاسبات انجام شده بین مولفه های فرعی فرهنگ دانشگاهی با هویت دانشجویی هم رابطه معنی دار وجود داشت. از اینرو در تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که برای تقویت و ارتقای هویت دانشجویان دانشگاه باید به تقویت و اصلاح فرهنگ دانشگاه اقدام نمود تا دانش آموختگان دانشگاه ها بتوانند به هنگام ورود به بازار کار از بهره وری بیشتری برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، هویت دانشجویی
  • غلامرضا منشئی، شاهین کوه منایی، سیده سارا موسوی* صفحات 22-28

    در سالهای اخیر شاهد افزایش تحقیقات در زمینه اثر بخشی درمانهای مختلف روانشناختی در کمک به افراد مبتلا به بیماریهای جسمانی مختلف می باشیم  . هدف کلی این پژوهش تعیین اثربخشی درمان رفتاری-شناختی گروهی بر اضطراب ، استرس و افسردگی در کودکان دیابتی بیمارستان 17 شهریور رشت می باشد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد .جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به دیابت نوع یک که از اسفند سال 1392 تا ابتدای تیر ماه 1393 برای درمان به بیمارستان 17 شهریور شهر رشت مراجعه نمودند می باشد و نمونه آماری شامل 30 نفر از آنان است که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و برنامه درمان شناختی-رفتاری گروهی برای گروه آزمایش در 12 جلسه 5/1 ساعته صورت گرفت و پس از اتمام درمان ،پس آزمون برروی هر دو گروه اجرا شد. متغیرهای افسردگی، استرس و اضطراب دو گروه بیمار در درو مرحله ی پیش از اجرا و پس از اجرا مورد بررسی قرار گرفته شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه اختصاصی افسردگی، اضطراب و استرس داس 42 لاویبوند و پرسش نامه دموگرافیک بود . در این پژوهش از آزمون های، کلموگروف اسمیرنوف، تی تست پیش آزمون و پس آزمون (جفت شده)  و تی تست دو متغیره مستقل استفاده شده که داده ها بوسیله نرم افزار SPSS تحلیل گردید. میانگین نمرات افسردگی و استرس و اضطراب  در دو  مرحله ی پیش آزمون و پس  آزمون در دو گروه آزمایش و شاهد نشان می دهد که  اجرای درمان رفتاری-شناختی باعث کاهش میزان اضطراب و  کاهش میزان استرس  می شود و بر میزان افسردگی بیماران اثر معناداری نداشته است. نتایج این پژوهش موید تاثیر ارایه درمان شناختی-رفتاری گروهی بر اضطراب ، استرس می باشد. از این رو توصیه می شود این الگو به عنوان یکی از الگوهای درمانی در جهت کاهش اضطراب و استرس به کودکان دیابتی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری گروهی، اضطراب، استرس، کودکان دیابتی
  • عبادالله احمدی، احمدرضا وجی نژاد، ندا رنجبر* صفحات 39-43

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه هوش سازمانی با شادکامی و رضایت شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان این واحد دانشگاهی به تعداد 230 نفر می باشد که به روش تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول مورگان تعداد 151 (78 نفر زن و 73 نفر مرد) نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات این پژوهش از سه پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت، شادکامی آکسفورد و رضایت شغلی اسمیت استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با روش همزمان، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بین هوش سازمانی با شادکامی و رضایت شغلی، رابطه معناداری وجود دارد و در بین ابعاد هوش سازمانی، مولفه های سرنوشت مشترک و روحیه قادر به پیش بینی شادکامی و مولفه های چشم انداز استراتژیک، روحیه و میل به تغییر قادر به پیش بینی رضایت شغلی می باشند. ضمن اینکه بر اساس نتایج به دست آمده بین ابعاد هوش سازمانی، بعد روحیه قوی ترین پیش بینی کننده برای شادکامی و رضایت شغلی می باشد.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، شادکامی، رضایت شغلی
  • هادی عبدی*، علی محمودی، خلیل غفاری صفحات 44-54
    هدف پژوهش حاضر سنجش رابطه هوش معنوی و جهت گیری هدف برای اضطراب امتحان دانش آموزان سال سوم متوسطه بروجرد است. روش پژوهش به صورت توصیفی - همبستگی و حجم نمونه برآورده شده، برابر 300 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامه سنجش هوش معنوی بدیع، جهت گیری هدفی با تون و همکاران و اضطراب امتحان دریسکول می باشد. برای تحلیل داده های حاصله از روش آماری تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد که 37 درصد دانش آموزان اضطراب امتحان را نشان می دهند و بین هوش معنوی و جهت گیری تبحری با اضطراب امتحان یک رابطه منفی و معنی دار وجود دارد و با استفاده از دو متغیر هوش معنوی و جهت گیری هدفی تبحری با توان بیشتری می توان اضطراب امتحان را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، جهت گیری هدفی، اضطراب امتحان
  • صدرالدین ستاری*، یوسف نامور صفحات 55-66

    هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت موجود عملکرد سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل بر اساس الگوی اچیو از دیدگاه اعضای هیات علمی  بوده است. روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی نیمسال اول93-92 بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده، گروه نمونه انتخاب و داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه استاندارد با طیف لیکرت جمع آوری گردید. روایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان، و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ برابر 941/0 بدست آمد. داده های گرداوری شده با شاخص های آمار توصیفی (میانگین، درصد، انحراف استاندارد)، آزمون T مستقل، تحلیل واریانس ANOVA و فریدمن تحلیل گردید. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده حاکی از آن است که عملکرد سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی بالاتر از متوسط بوده و بین متغیرهای جنسیت، سن، سنوات خدمت، رشته تحصیلی و نوع استخدام اعضای هیات علمی با دیدگاه آنان نسبت به عملکرد سازمانی تفاوت معنی داری وجود دارد. از نتایج تحقیق می توان در برنامه ریزی ارتقای عمکرد دانشگاه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، مدل اچیو، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
  • علی حسینی مهر*، سهیلا زال بیگی صفحات 67-78
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت مولفه های کفایت اجتماعی در طراحی برنامه ی درسی پایه ی ششم ابتدایی، روش توصیفی _ پیمایشی را به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز، به کار گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه معلمان پایه ی ششم ابتدایی شهرستان تاکستان به تعداد 50 نفر بوده اند که با روش تمام شماری هر 50 معلم شاغل به تدریس در سال تحصیلی 93-92 به عنوان نمونه ی آماری مورد نظرسنجی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی کفایت اجتماعی فلنر است که متناسب با اهداف پژوهش بومی و مورد استفاده واقع گردید. روایی محتوایی و روایی سازه ی ابزار اندازه گیری بر اساس قواعد تهیه پرسشنامه و نظر متخصصین مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ 84% به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتیجه ی پژوهش حاضر نشان داد میزان توجه به بعد شناختی، انگیزشی و هیجانی کفایت اجتماعی در برنامه ی درسی پایه ی ششم به صورتی معنی دار در سطح بالاتر از میانگین قرار دارد و میزان توجه به بعد رفتاری کفایت اجتماعی در برنامه ی درسی پایه ششم در سطح معنی داری 1% پایین تر از میانگین می باشد.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، مهارت شناختی، مهارت رفتاری، مهارت هیجانی، مهارت انگیزشی، برنامه ی درسی پایه ی ششم
  • زهره شکیبایی*، علی خلخالی صفحات 79-95
    از آنجایی که نظامی منسجم برای سنجش عملکرد مراکز آموزش عالی در زمینه های مختلف وجود ندارد لذا تحقیق حاضر برآن است در رابطه با عملکرد گروه های آموزشی که یکی از مهمترین عناصر دانشگاهی است، یک مدل عملی خودسنجی ارایه دهد. در مدل حاضر سعی شده که از نقطه نظرات و تجربیات اعضا هییت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی در رابطه با 7 عامل مهم دانشگاهی پیشنهادی استفاده شود که این عوامل عبارتند از: 1- اهداف، جایگاه سازمانی، مدیریت و تشکیلات. 2- هییت علمی  3- دانشجویان  4- راهبردهای یاددهی-یادگیری 5- دوره های آموزشی و برنامه های درسی  6- امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی  7- دانش آموختگان که هر عامل مرکب از تعدادی ملاک و هر ملاک از تعدادی نشانگر و شاخص تشکیل شده است. عوامل، ملاک ها و نشانگر ها در قالب پرسشنامه با ضریب آلفا 98/. تهیه و در اختیار اعضاء هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی گیلان و مازندران قرار گرفت. از ملاکها ، نشانگرها و شاخص ها مدل پیشنهادی استخراج گردید.
    کلیدواژگان: خودسنجی، مدل، عملکرد، گروه های آموزشی
|
  • Abdollah Ghasempour *, Heidar Jodat, Abozar Naseri Pages 1-8

    The objective of the present study was to examine Relationship between emotion regulation strategies with happiness in boy students. The method of the study was descriptive- analytic type of correlation and the statistical population included all student of Miyandoab city high school during 1391- 1392 (2012- 2013). The statically sample of the research included 200 boy student; who were selected through multistage cluster sampling, and answered Gross & John Emotion Regulation Strategies Scale (with 0.57 reliability) and Joseph and et al Short Depression-Happiness Scale (with 0.69 reliability). The data collected from the sample were analyzed using the statistical methods of correlation and regression. The results revealed that suppression strategy negatively correlated with happiness (r = -0/23). Also, suppression strategy negatively and significantly (p< .001, R2 = 0/054) predicted the changes related to happiness. This study indicated that from two strategies of reappraisal and suppression, suppression strategy can predict changes of happiness in students.

    Keywords: Emotion Regulation Strategies, Happiness, Suppression, Students
  • Mitra Layeghi *, Abdolrahim Navehebrahim Pages 9-21
    This study was conducted to find out the relationship between university culture and student identity in Islamic Azad University. According to Denison (2000), university culture as an independent variable is defined as compatibility, flexibility, job envolvement, and duty. Hypotheses were proposed for the relationships between these four components of university culture and student identity.  To collect the required data, a questionnaire was designed with 51   items (30 questions related to the educational culture and the rest 21 ones related to   student identity). The validity of the questionnaire was approved by experts and, for reliability, questionnaire was distributed between 30 pilot students and its Kronbach’s alpha coefficient was calculated equal to 0.93. Statistical population included all students of Islamic Azad University, Science and Research Branch and its sample was 378 persons according to Morgan table. The Pearson Correlation Coefficient was used for data analysis. Results show that there is a significant relationship between university culture and student identity with Correlation Coefficient of r=0.380 at probability value of P=0.05. Based on the collected data, there is also a correlation between additional component of university culture and student identity.  Consequently, it can be inferred that collegiate culture shall be improved and amended for improvement of students’ identity and efficiency when they enter the job market.
    Keywords: Organizational Culture, Student Identity
  • Gholamreza Manshae, Shahin Kouh Manaie, Seyedeh Sara Mousavi * Pages 22-28

    In recent years, research on the effectiveness of different psychological treatments to help people with different physical diseases has bene increased. The overall goal of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral group therapy treatment on anxiety, stress and depression in diabetic children in 17 Shahrivar Hospital at Rasht. Materials and Methods This study is semi-experimental and the type of the pre-test and post-test control group. The statistical population of this study consists of all children with Type I diabetes who were admitted to 17 Shahrivar Hospital of Rasht for treatment from March 2013 until the beginning of July 2014. The statistical sample consisted of 30 people who were randomly divided into two experimental (n = 15) and control groups (n=15). And cognitive-behavioral group treatment program were done for experimental group for 12 sessions of 1-5 hours. And after completion of the treatment, posttest was performed on both groups. Variables of depression, stress and anxiety in the two groups of patients were discussed in two stages of pre-implementation and post-implementation. The instrument used in this study was specific questionnaire for depression, anxiety and stress DASS 42 and demographic questionnaire were used. In this study, Kolmogorov-Smirnov, t-test, pre-test and post-test (paired) and bivariate independent t-test were used which the data was analyzed by SPSS software. The mean scores of depression and anxiety in the pretest and posttest in experiment and control group shows that implementation of cognitive behavioral therapy reduced the rate of anxiety and reduce stress and depression in the patients had no significant influence. The present study revealed that cognitive behavioral therapy group effect on anxiety and stress. It is therefore recommended to use this model as a treatment pattern for reducing anxiety and stress patterns in diabetic children.

    Keywords: Cognitive-behavioral group therapy, anxiety, Stress, Diabetic Children
  • Ebadolah Ahmadi, AhmadReza Oji Nezhad, Neda Ranjbar * Pages 39-43

    The present study was carried out in order to investigate the relationship between organizational intelligenc with happiness and job satisfaction among personnel of Islamic Azad University Marvdasht Branch. Method of research was descriptive of the correlative type. The statistic population of the research included all the personnel at this university, sum of 230 people, among whom 151 people (78 women and 73 men) were selected randomly on the basis of Morgan table. In order to collect data for the study, these three questionnaires were used; Albrecht Organizational Intelligence, Oxford Happiness, and Smith Job Satisfaction. Data was processed through Pierson Correlation Coefficient and Multiple Regression. Results demonstrated that there is a significant relationship between organizational intelligence and happiness and job satisfaction. Moreover, among the variables of organizational intelligence, shared fate and mood are capable of predicting happiness, and strategic vision, mood and appetite for change are capable of predicting job satisfaction. Nonetheless, according to the obtained results, mood is the strongest predicator among the aspects of organizational intelligence for happiness and job satisfaction.

    Keywords: Organizational Intelligence, Happiness, Job Satisfaction
  • Hadi Abdi *, Ali Mahmoudi, Khalil Ghaffari Pages 44-54
    The aim of this study was to assess the relationship between spiritual intelligence and goal orientation for test anxiety among the second and third year secondary school students of Boroujerd. Research method is descriptive - correlation and estimated sample size is 300 people that were selected in a multi-stage cluster random sampling. For measurement, three questionnaires of Badie spiritual intelligence, Baton et.al goal orientation and Driscoll’s test anxiety. To analyze data obtained, statistical method of simultaneous regression method was used. Results showed that 37 percent of students show test anxiety and there is a significant negative correlation between spiritual intelligence and mastery orientation and test anxiety and test anxiety can be predicted with more power using two variables of spiritual intelligence and mastery goal orientation.
    Keywords: Spiritual intelligence, goal orientation, test anxiety
  • Sadraddin Sattari *, Yosef Namvar Pages 55-66

    This research was aimed an Evaluation of organizational performance viewpoint of faculty members from viewpoint of faculty members based on ACHIEVE model in Islamic Azad University Ardabil branch. The research method was applied research and the data collecting method was descriptive-survey type. The population in this research includes faculty members at first term in 1392-93 academic year, and the sample group selected by random sampling. For data collection, instrument of research was standard questionnaire with Likert spectrum. The Validity of instrument was surveyed by a number of specialist reviews, and the reliability was surveyed by Cronbach’s Alpha coefficient as to be 0/941. The data of the study were analyzed via descriptive statistics, T test, freedman analysis and ANOVA. The results of the data analysis in this research were: The current situation of organizational performance at Islamic Azad University was above the moderate. Also, there were significant difference in organizational performance based on sex, age, discipline, and employment situation variables. The results of this study can be used to improve the university performance planning.

    Keywords: organizational performance, ACHIEVE Model, Islamic Azad University Ardabil Branch
  • Mehr Hosseini *, Soheila Zalbeigi Pages 67-78
    The principal aim of the present study was review the situation of components of social competence in curriculum Design of sixth grade, from the perspective of teachers. The population    and sample were the same and includes all 50 teachers of sixth grade elementary of Takestan city. Research tool was Social Competence Questionnaire of Felner with minor changes in asking method of questions. Face and content validity and reliability of the questionnaire in Cronbach's alpha method were verified. Research method was Descriptive - survey. The results showed that the Cognitive aspect of social competence in the sixth grade textbook is significantly at a lower level than average. The behavior aspect and thriller aspect and emotional aspect of social competence in the sixth grade textbook is non-significantly at a higher level than average.
    Keywords: Social competence, Life skill, Curriculum, Curriculum Design, Curriculum of Sixth Grade
  • Zohreh Shakibaei *, Ali Khalkhali Pages 79-95
    As there is no integrated system to assess the performance of higher education institutions ,so this study tries to present an operational model to self assess the performance of university departments as the most important part of universities. It attempts to use the view points and experiences of Islamic Azad University faculty members which consists of seven elements: 1.goals, organization status, management and structure.2.faculty members, 3.students, 4.teaching-learning strategies, 5.educational periods and educational planning, 6.education and research possibilities and tools and 7.educated students .Each one of elements consists of some criterions, and any criterion consists of some indicators sand indexes. All of these with Alpha 0/98 prepared and distributed between faculty members of Islamic Azad University faculty members in Gilan and Mazandaran.A model presented through these criterions, indicators and indexes.
    Keywords: Self assessment, Model, performance, Educational Departments